Вече тестваме безплатно за хепатит B и С

София вече разполага с постоянна услуга за безплатно и анонимно консултиране и изследване за хепатит B и С.

Всеки желаещ да се изследва за хепатит B, С и ХИВ може да посети нашия Център за сексуално здраве на ул. „Цар Самуил” 111, както следва:

  • понеделник и четвъртък: 8:30 – 13:30 часа.;
  • вторник и сряда: 13:00 – 17:00 часа.

Използват се бързи тестове, като е необходима само капка кръв от пръста, а резултатите са готови в рамките на 15 минути.

„Изследването за хепатит С не е включено в годишния профилактичен пакет и не се заплаща от Касата. Имайки предвид, че това заболяване протича безсимптомно, не е изненада, че едва 3% от болните са диагностицирани. Нашата инициатива има за цел да повиши броя открити, консултирани и насочени за лечение пациенти, както и да им окаже нужната психологическа подкрепа”, споделя Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

Председателят на Сдружение „Здраве без граници” Елена Биринджиева допълва: „Центърът за сексуално здраве вече 15 години предлага безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, както и подкрепа на засегнатите от заболяването. Добавяйки новата услуга за хепатит С, даваме възможност за по-широк достъп до качествени интегрирани грижи на едно място, при гарантирана конфиденциалност и предоставени в приятелска атмосфера.