Ние Ви предлагаме:

Безплатни изследвания и прегледи

При нас можете да си направите бързи (моментни) тестове, както и да бъдете консултирани при необходимост, за:

 • ХИВ
 • хепатит B
 • хепатит C
 • сифилис
 • гонорея
 • трихомоноза
 • кандидози
 • хламидия
 • бактериални инфекции и др.

Ако сте ХИВ позитивни, при нас напълно анонимно и безплатно, и в интерес на Вашето здраве, без значение къде живеете в страната, можете да се консултирате за дерматологични, венерологични и гинекологични проблеми.

Ако сте ХИВ позитивна бременна жена, напълно конфиденциално, безплатно, без значение къде живеете в страната, ние можем да проследим Вашата бременност и да Ви посредничим при намирането на болница, в която да получите добро отношение при раждането, без значение от Вашия ХИВ статус.

Социална подкрепа

Социалните работници и теренните сътрудници, които са част от Центъра за сексуално здраве – София и Центъра за сексуално здраве – Благоевград оказват емоционална подкрепа и се застъпват за социалните и здравните права на хората с ХИВ.

Нашите специалисти ще Ви придружат по пътя Ви през здравните и социалните институции, ще Ви информираме за Вашите права и за конкретните стъпки, през които трябва да преминете, за да се справите по-лесно с предизвикателствата на специфичния Ви проблем.

Психологическа подкрепа

За нас емоционалното здраве е неотменна част от лечението или справянето с емоционалните последици след съобщаването на позитивните резултати. Наши психолози, както и специалистите на центровете за сексуално здраве в София и Благоевград, са обучени да оказват емоционална подкрепа при необходимост.

Сдружение „Здраве без граници“ предоставя на всеки заинтересован емоционална и психологическа подкрепа след съобщаване на новината за положителен резултат за ХИВ, както и за други сексуалнопреносими инфекции (СПИ).

Група за взаимопомощ за хора с ХИВ

CheckPoint Sofia и фондация GLAS организират група за взаимопомощ за пациенти, живеещи с ХИВ. В рамките на всяка среща пациенти, носители на вируса, в защитена среда споделят своите постижения, трудности и предизвикателства, и по този начин получават и предоставят на други хора емоционална и морална подкрепа. Групите за взаимопомощ не са психотерапевтични, въпреки че в нея се обсъждат чувства, преживявания и емоции.

Запазването на анонимността и конфиденциалността е изключително важна задача на CheckPoint Sofia и фондация GLAS и по тази причина са предприети всички действия за гарантирането им.

Групата за взаимопомощ обединява хора, които се сблъскват със сходни проблеми, независимо дали това е заболяване, проблеми с взаимоотношенията или големи промени в живота. В такъв формат се споделят общи трудности, свързани с ХИВ, и преживяванията след потвърдената диагноза. Участниците в групата се спират на конкретни ситуации, проблеми или предизвикателства, като е възможно, при необходимост и с разрешение на участниците в групата, в някои срещи да бъдат включвани лекари, юристи или други специалисти.

От участието в група за взаимопомощ има определени ползи за всеки, сред които:

 • намаляването на усещането на самота,
 • преживяването на вина,
 • изолация или осъждане,
 • придобиването на усещането за овластяване и контрол над ситуацията,
 • подобряване на уменията за справяне и усещането за значимост и адаптация към новата ситуация в живота на пациента с ХИВ,
 • развиване на умение за откритост и споделяне, намаляване на стреса, тревожността и умората и др.

Предлаганата от CheckPoint София и фондация GLAS група е затворена. В нея се включват 10 участници. При набирането на 10 нови желаещи се сформира следваща група.

Продължителността на всяка среща е 90 минути. Участието е безплатно, като се насърчава редовното присъствие.

Срещите на групата се провеждат в извънработно време, вечер, в работен ден, като домакин е Rainbow Hub (ул. „Любен Каравелов“ 24).

Срещите се модерират от Александър Миланов, клиничен социален работник, с опит в консултирането на пациенти със социално значими заболявания, деца и младежи в риск, приемни родители и осиновители.

Ако желаете да се включите в група за взаимопомощ, моля попълнете РЕГИСТРАЦИОННАТА ФОРМА.

Онлайн форум за взаимопомощ за хора с ХИВ

Включете се в нашия ФОРУМ ЗА ОНЛАЙН ВЗАИМОПОМОЩ
за хора, живеещи с ХИВ!

Там ще имате възможност да водите и предлагате дискусия 
по всички теми и проблеми, свързани с Вас като пациент.

Група за взаимопомощ за близки на хора с ХИВ

CheckPoint София продължава своята подкрепа към хората, на които помага, като я разширява със стартирането на нова група. В нея могат да се включат партньори, роднини, включително близки приятели на хора, живеещи с ХИВ. Целта на групата за взаимопомощ е в защитена среда да се дискутират емоционалните, социалните и личните предизвикателства около ХИВ и значимите хора с този проблем.

В рамките на групата всеки от участниците, без значение в коя социална роля (близък, брат, сестра, съпруг) е и каква е емоционалната му връзка (партньор, близък приятел) с живеещия с ХИВ, ще може да сподели своя опит и своите чувства, както и ще има възможност да говори за трудностите, които има. В групата за взаимопомощ може да бъде чут и преживян опитът на други в подобна ситуация, както и да се получи подкрепа, информация и идеи.

Групата за взаимопомощ е достъпна и за нея не се изисква такса за участие. В нея е добре дошъл всеки, който познава, живее или има силно емоционална изградена връзка с живеещи с ХИВ хора. С участието в групата се създава чувството за принадлежност и за общност. Това е много важно, особено за участниците, които нямат с кого да коментират случващото се, поради стигмата на ХИВ.

Групата се води от клиничен социален работник.

Всяка среща е в рамките на 90 минути, като се провежда в извънработно време.

Можете да се запишете за участие в групата по електронен път, като Вашите данни ще се обработват само и единствено за целите на организирането на срещите.

Попълнете формуляра тук: ЗАПИСВАНЕ ЗА УЧАСТИЕ

Запишете се до 30 август 2018 г. Първата среща на групата ще се проведе в средата на септември 2018 г.


Можете да видите нашия ЕКИП или да се СВЪРЖЕТЕ С НАС.

Нашата подкрепа е безплатна, но ние се нуждаем от подкрепа, за да продължим да помагаме безплатно.
Ако искате да ни помогнете, ДАРЕТЕ.