Нова услуга за безплатно изследване за хепатит С в София

В България едва 3% от болните са диагностицирани

От днес София разполага с постоянна услуга за безплатно и анонимно консултиране и изследване за хепатит С, по инициатива на пациентско сдружение „ХепАктив“ и сдружение „Здраве без граници”.

Всеки желаещ да се изследва за хепатит С и ХИВ, може да посети „Център за сексуално здраве” на ул. „Цар Самуил” 111, както следва: понеделник и четвъртък: 8:30 – 13:30 ч.; вторник и сряда: 13:00 – 17:00 ч. Използват се бързи тестове, като е необходима само капка кръв от пръста, а резултатите са готови в рамките на 15 минути.

 „Изследването за хепатит С не е включено в годишния профилактичен пакет и не се заплаща от Касата. Имайки предвид, че това заболяване протича безсимптомно, не е изненада, че едва 3% от болните са диагностицирани. Нашата инициатива има за цел да повиши броя открити, консултирани и насочени за лечение пациенти, както и да им окаже нужната психологическа подкрепа”, сподели Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

Елена Биринджиева, председател на Сдружение „Здраве без граници” допълва, „Център за сексуално здраве вече 15 години предлага безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, както и подкрепа на засегнатите от заболяването. Добавяйки новата услуга за хепатит С, даваме възможност за по-широк достъп до качествени интегрирани грижи на едно място, при гарантирана конфиденциалност и предоставени в приятелска атмосфера.”

Допълнителна информация:

Хепатит С е вирусно заболяване, което се предава основно по кръвен път и протича безсимптомно, увреждайки черния дроб. В България болните от него са около 110 000.

Сдружение „ХепАктив” е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2009 г. от група пациенти и техните близки. Целта им е да повишат информираността на обществото относно хепатита като социално значимо заболяване, както и да окажат съдействие и емоционална подкрепа на всеки нуждаещ се.

Сдружение „Здраве без граници” е неправителствена организация, основана през 2004 г. от българския екип, работил за международната хуманитарна организация „Лекари без граници”. В ръководения от тях „Център за сексуално здраве” се предлагат комплексни услуги в областта на ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции.

Изследванията за хепатит С, които се предлагат в „Център за сексуално здраве“ се осъществяват с финансовата подкрепа на фирма AbbVie.