Антиретровирусната терапия води до все по-голяма продължителност на живота при пациентите с ХИВ

 

Очакваната продължителност на живота на заразен с ХИВ пациент на терапия в САЩ или Европа е с 10 години повече, отколкото е била преди 20 години.

Това показва дългосрочно проследяващо изследване на данните за заболеваемостта и смъртността от ретровируса, публикувано в списание The Lancet и цитирано от „Ройтерс“ и в. „Дневник“.

Лекарите от Европа и САЩ наричат това „огромно медицинско постижение“, но предупреждават, че много хпра не могат да се възползват от лечението, тъй като не са диагностицирани като ХИВ-позитивни.

Успехът за диагностицираните с вируса идва от антиретровирусната терапия и модернизирането й през годините.

Тя е разработена и започва да се ползва към средата на 90-те, показвайки резултати още тогава, но общата картина 20 години по-късно вече убедително доказва ефективността й, коментират изследователите.

Освен това, благодарение на ефективното лечение много от пациентите носители на вируса, могат да очакват дълъг и пълноценен живот като на останалите – по изчисленията им до около 78 години.

В Европа, пациентите на терапия живеят средно по 67г., докато в Щатите продължителността на живота е 63г. за жените и 67г. за мъжете.

Според авторите, ако през 2008г. 20-годишен пациент е диагностицитан и е започнал лечение веднага след това, очакваната продължителност на живота му ще бъде 70 години.

Подобренията по терапията са ключови за успеха й, смятат авторите от Университета в Бристол. През годините се преминава към по-малко токсични комбинации на медикаменти и към повече опции за по-добра поносимост според спецификите на пациентите.

Терапията вече се съпътства и от много по-адекватен скрининг на общото здравословно състояние и превантивни мерки срещу съпътстващи заболявания, които се асоциират с ХИВ.

Изследването включва над 88 хиляди пациенти от 18 държави в Европа и Северна Америка от 1996 г. до 2010 г.

За периода има ясна тенденция на намаляване на смъртните случаи в първите три години от началото на лечението, особено след 2008 г. Като цяло смъртта заради развитата болест СПИН също намалява в тези държави, според учените – заради възможността на модернизираната терапия да възстановява увредените механизми на имунната система.

Въпреки това сред изследваните пациенти има една група, която не отчита такива подобрения в резултатите – групата на заразените чрез интравенозен прием на наркотици. Изследователите подчертават, че видимо в тази посока трябва да се насочат повече усилия от здравните служби.

Съвременната антиретровирусна терапия включва комбинация от три или повече медикаменти, които блокират разпространението на вируса в кръвта и развитието на болестта, но също така с нея успешно се възстановяват и нарушенията в имунната система, които причинителят нанася, ако е оставен без контрол.

‘Новият доклад демонстрира колко далече сме стигнали от първата епидемия през 80те години на миналия век досега“, коментира д-р Майкъл Брейди от тръста Терънс Хигинс.

„Това са чудесни новини. Въпреки това, става ясно, че навлизаме в непознати територии, тъй като хората над 50г. възраст вече са една трета от всички носители на ХИВ“, допълва той.

„Става ясно, че здравеопазването и социалните услуги няма да могат да поемат увеличаващия се брой заразени в напреднала възраст“, коментира още д-р Хигинс.

Препоръката на Световната здравна организация е лечението с антиретровирусна терапия да започне незабавно след поставянето на диагнозата, а не да се чака достигането на определени нива на вируса в кръвта, каквато беше практиката в началото.

Ранното третиране дава по-голям шанс за дълъг и пълноценен живот, настояват от СЗО.

Източник: Дневник