Днес е Денят за съпричастност с хората с ХИВ

Запалете свещичка тази вечер и се присъединете към нас в почитането на онези, които са загинали от СПИН

Днес е Денят за съпричастност с хората с ХИВ.  Мотото на инициативата тази година е „Заедно да спрем СПИН!”.

Защото е важно да спрем да гледаме на хората с ХИВ като опасни. Важно е да се знае, че ако човекът, носител на вируса, приема медикаменти, не е опасен за никого, по никакъв начин. Терапията “приспива” вирусните клетки и по този начин вирусът става неоткриваем в кръвта, а оттам – и неактивен.

Затова тази година отново ще напомним, че хората с ХИВ имат нужда единствено от своите приятели, близки, от подкрепа и достъп до изследвания и лечение.

2 556 са регистрираните ХИВ-позитивни мъже и жени в България до 16 май тази година. От началото на 2017 г. са регистрирани 82 ХИВ-серопозитивни българи.  По данни на Обединената програма за СПИН на ООН над 78 милиона души в световен мащаб са инфектираните с ХИВ от началото на пандемията. Починали са над 39 милиона души, а живеещите с вируса са повече от 37 милиона.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Денят е още един повод хората от различни страни да заговорят за инфекцията. Вече 34 години на Деня за съпричастност се провеждат десетки хиляди бдения, възпоменания, помени в храмове и мирни шествия за загиналите от СПИН.