Life Ball 2017 с участието на България призова за спешен отговор на ХИВ/СПИН

Под мотото “Да разпознаем опасността” във Виена, Австрия, се проведе 24-тото издание на едно от забележителните благотворителни събития за ХИВ/СПИН в Европа – Life Ball. В него се включи председателката на сдружение “Здраве без граници” Елена Биринджиева. “Изключително съм щастлива да се срещна с толкова загрижени за живота хора. Впечатлена съм от мащаба и искреното желание да се инвестира в спасяването на засегнатите от ХИВ”, коментира Елена Биринджиева. Тя участва в събитието по покана на община Виена, която е домакин на Life Ball.

Голямото събитие предупреди за политическите и социалните опасности, свързани с вируса. Откриването на събитието бе бляскаво, но и много емоционално. Церемонията бе в духа на националсоциалистическия режим. “Животът е ценен”, каза Верейна Шейц, която водеше шоуто заедно с Кончита. Събитието бе бляскаво пътуване във времето до 30-те години на миналия век. Тези трудни, понякога опасни и динамични години, имат голяма следа за развитието на Европа. Наред с много други моменти, гостите имаха възможност да се насладят на специална хореография от мюзикъла “Кабаре”, който се е свирил в Берлин през 30-те години на миналия век.

След една година, в която не се е провеждал Life Ball, организаторът на събитието Гери Кеслер се съсредоточи върху истинския въпрос, който стои зад идеята на Life Ball, а именно драстичното ограничаване на ХИВ и СПИН. “Life Ball е спасила много животи в това доста екстремно общество”, каза Кеслер в своята реч при откриването. Повече от 60 проекта са подкрепени по целия свят с милионите, които инициативата е набрала досега. През тази година нямаше класическо модно шоу, но модата на известни дизайнери беше включена в шоуто. Така Верейна Шейц и Кончита бяха облечени с многобройни великолепни шедьоври на Жан-Пол Готие. Докато дрехите всички звезди на червения килим напомняха за Берлин през 30-те, на сцената се виждаха оскъдни розови рокли и изящни бижута от пера. Така се подчерта контраста между строгите правила и свободата, танца и маршируването, мира и войната.

25-метрова фигура на сцената пред общината във Виена бе “съживена” от впечатляващи светлинни ефекти. Изключителната Уте Лемпър изпя известния антивоенен шансон „Кажи ми къде са цветята“. По време на събитието швейцарец предложи на своя партньор брак.

За първи път наградата Life + бе присъдена по време на шоуто. Тя отиде при две английски организации, които се посвещават на информирането на засегнатите, особено за знанията за лекарствата и профилактиката на ХИВ. Инициативите „Искам PrEP сега“ и „Prepster“ направиха възможно намаляването на броя на ХИВ инфектираните в Лондон с 40%. Федералният канцлер и председател на SPÖ Кристиан Керн говори като патрон на кампанията „Знай своя статус“. Той припомни, че поколението му е първото, което е израснало със СПИН. „По онова време никой не знаеше каква е разликата между ХИВ и СПИН, имаше невероятни митове и легенди за това”, коментира Кърн.

Британската певица Джос Стоун представи благотворителната организация „Сентебале“, основана от принц Хари през 2006 г. Тя говори за южноафриканското царство Лесото, което има втората най-висока степен на инфекция с ХИВ в света и където „Сентебале“ работи пряко. „Това, от което хората с ХИВ имат нужда, е подкрепа“, подчерта тя в своята реч.