Скринингови акции за хепатит В и С на 28 и 29 юли т.г. в нашия Център за сексуално здраве

И тази година ще отбележим Световния ден за борба с хепатита на 28 юли, като организираме извънреден двудневен скрининг за хепатит В и С на 28 юли (12.00 -20.00 часа) и 29 юли (12.00-16.00 часа) в “Център за сексуално здраве“, ул. “Цар Самуил“ 111, гр.София.

Изследванията са безплатни и анонимни, взимаме капка кръв от пръста, като резултатите излизат за 15 минути. Няма значение какво сте консумирали преди това. Не е нужно предварително записване.

Хепатит В и С са сериозни заболявания, които протичат безсимптомно и могат да доведат до тежки усложнения, ако не се открият и лекуват навреме. Независимо, че по света вирусният хепатит годишно убива повече души от ХИВ и малария взети заедно, все още не е разпознат като сериозен здравен и социален проблем. В България няма практика тези две изследвания да се назначат от личните лекари, тъй като не са включени в годишния пакет от профилактични изследвания. 95% от хората, живеещи с вирусен хепатит, все още не знаят своята диагноза.

Лечението и на двата хепатита е безплатно към НЗОК, като при хепатит В се цели поддтискане на вируса в дългосрочен план, а при хепатит С успеваемостта на новите терапии достига до 100 %.