Новост: ХИВ терапия чрез инжекционна апликация

Ежедневният прием на таблетки безспорно е в тежест на пациента. По данни на изследователите ХИВ-инфектиран човек, стартирал терапия около своята 20-та година, ще приеме повече от 20,000 таблетки през живота си. В някои случаи хората се затрудняват да се продържат към ежедневен прием, което води до повторното активиране на вируса и развиването на резистентност към терапията.

Представеното изследване е проведено в 50 центъра за лечение на ХИВ и СПИН в САЩ, Канада, Германия, Франция и Испания. На диагностицираните с ХИВ първоначално е дадена стандартна таблетна терапия, с която се контролира вируса. През следващите месеци една група от изследваните лица приема стандартните таблетки в всекидневно в рамките на месец, втора група получава терапията си инжекционно еднократно в месеца, а трета група приема инжекционно терапията си еднократно на два месеца.

Компаниите–производители опаковат две от съставките (каботегравир и рилпивирин) в миниатюрни наночастици, който могат да се инжектират мускулно. Това осигурява дълготраен ефект и наслагване, тъй като наночастиците се разрушават и освобождават активните си съставки в тялото.

В едно ревю на горепосоченото изследване професорите Марк Бойд и Дейвид Купър от универистетите в Аделайд и Ню Саут Уейлс коментират, че това проучване показва поредния значим пробив в развитието на ХИВ терапията. И все пак те предупреждават, че за някои хора ежедневният прием на таблетки може да е по-удобен от нуждата да посещават лекар всеки месец или един път на два месеца.

Страничните ефекти за всички групи, приемащи терапия, включват стомашно чревно разстройство и главоболие. Изследването не може да се нарече представително, защото включва сравнително малка извадка от пациенти. Подготвя се проучване върху по-голям брой лица, за да се потвърдят окончателно резултатите.

Източник: BBC