Нова тв спекулира с историята на ХИВ позитивен младеж

По Нова телевизия беше разказана историята но момче, носител на ХИВ, инфектирано и с хепатит Б.

В предаването репортерката Daniela Trencheva тенденциозно водеше разговора към това, че младежът е болен от СПИН, като се обсъждаха много травмиращи събития и факти от преживяванията му. Визуалната стилистика на предаването и съпътстващите текстове, които течаха по време на цялото предаване, насочваха само и единствено към това, че той е болен от СПИН.

Уви, предаването Ничия земя вместо да помогне, създаде безсмислено напрежение, като унижи млад човек и подведе телевизионната аудитория.

ХИВ вече не е смъртна заплаха.

Като хора с опит, които работят за Центъра за сексуално здраве в София, в който се откриват една четвърт от всички случаи в страната на хора с ХИВ, се чувстваме длъжни да заявим, че в този случай категорично не се касае за младеж, БОЛЕН ОТ СПИН. От целия разказ, а и от факсимилетата, показани в предаването, става ясно, че момчето е носител на вируса, който приема назначената му терапия и не е развило СПИН.

Болезнено бе за нас да гледаме и слушаме тъжната му история, както и да наблюдаваме сериозното му неразбиране за някои прости истини, свързани с ХИВ, а именно:

  1. Ако приема терапия, младежът ще бъде дълго време здрав. Доказано е, че хората с ХИВ живеят между 30 и 40 години по-дълго с ХИВ, ако приемат антиретровирусна терапия.
  2. Само няколко месеца, след като пие редовно терапията си, ще е с неоткриваем вирусен товар. Това означава, че ще има под 40 копия на вируса в микролитър кръв. А това от своя страна означава, че нито кръвта, нито спермата му ще са опасни. Разбира се, ползването на презерватив е препоръчително заради възможността да предаде или да се инфектира от други заболявания, предавани по сексуален път.
  3. Наличието на ХИВ по никакъв начин не застрашава никого при докосване, хранене с общи прибори, ползване на общи санитарни помещения. При порязване или убождане, ако кръв попадне върху кожата на друг човек, но не е налична открита рана, то вирусът умира.
  4. Вирусът на ХИВ се инактивира до 1 минута извън телсните течности. Той е чувствителен на измивни препарати и дезинфектанти. Ако се прави манипулация (маникюр, слагане на обеци или друго), и се дезинфекцират пособията за манипулацията, опасността от инфекция е нулева.

Ние сме готови да консултираме младежа и да му дадем насоки за поведение. Искаме да уверим него и всички хора с ХИВ, че вече трудно се умира от СПИН в развитите държави. Необходимо е само отговорност и грижа за здравето.

Обръщаме се към правозащитните организации, сред които Български хелзинкски комитет, както и към СЕМ и Етичната комисия на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори да се запознаят отблизо с излъченото видео и да предприемат съответните действия, ако считат, че има извършени нарушения на журналистическата етика.