“Здраве без граници”: 98% от нашите пациенти с ХИВ приемат антиретровирусна терапия и не са опасност за никого

Около 2700 души в България са носители на с положителен ХИВ статус към момента. Новите случаи на година у нас са средно около 200. Данните бяха оповестени на семинар за журналисти, който се организира по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит. В събитието се включи заместник-председателката на “Здраве без граници” Анелия Ангелова.

В представянето пред журналистите Анелия Ангелова посочи, че Центърът за сексуално здраве е наследник на дейността на “Лекари без граници”, като самостоятелно функционира вече 13 години. В последните 3 години Центърът за сексуално здраве е тествал и консултирал относно ХИВ и сексуално преносими инфекции повече от 7000 българи. Всяка година в Центъра за сексуално здраве се откриват 55% от новоинфектираните с ХИВ лица в София и 25% от страната. От началото на 2015 до ноември 2017 са открити 110 инфектирани с ХИВ лица, като 98% от хората с положителен ХИВ резултат са изведени от анонимност (единствено с цел достъп до лечение, не в общността), коментира Анелия Ангелова.

“Ние вярваме, че придружаването на пациента в системата на здравеопазването, консултирането и грижата за него са естествена част от лечението му. Гордеем се, че почти всички наши пациенти приемат антиретровирусна терапия и повечето са с неоткриваем вирусен товар, което ги прави безопасни за останалите. За последните пет години нямаме нито един пациент, който да е загинал от СПИН.”, коментира Анелия Ангелова.

За Центъра за сексуално здраве от изключителна важност е партньорството. Ние си партнираме с колегите от фондация Glass, фондация „И“, фондация „Инициатива за здраве“ и младежката ЛГБТ „Действие“. По този начин успяваме да достигнем до максимално голяма група от хората, които имат нужда от подкрепата ни, подчерта Ангелова.

По данни на националната статистика, у нас по-голямата част от пациентите с ХИВ са хомосексуални. Инфектираните с ХИВ са предимно на възраст между 20 и 40 години, като нерядко диагнозата се поставя 5-6 години след инфектирането.

По време на събитието директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев алармира за сериозен проблем, свързан с липсата на тестове за изследване на вируса – едните са скринингови тестове, тестове за вирусен товар, които са необходими за мониторинг на терапията, както и тестове за антиретровирусна резистентност. Заради проблема се е наложило Националната референтна потвърдителна лаборатория по HIV да се обърне за помощ с молба за даване на тестове “назаем” към колегите си от Националния център по трансфузионна хематология, както и към фармацевтична компания, която ги е дарила.

В рамките на събитието специалистите бяха единодушни, че днес в помощ на пациентите с ХИВ е достъпното лечение, което не само намалява сериозно смъртността от заболяването, но и предоставя по-дълъг живот на пациентите. Става въпрос за т. нар. “антиретровирусна терапия”, с която се лекуват близо 20 милиона души по света. „Вече имаме лечение, което прави така, че ако всеки пациент спазва правилата на терапията и се вслуша се в съветите на лекаря си, живее толкова колкото би живял, ако нямаше контакт с вируса на СПИН“, категоричен е проф. Кантарджиев, като изтъкна, че тази терапия е истинско откритие в медицината.