Нови 36 момчета с ХИВ+ подкрепя Центърът за сексуално здраве през 2017

36 момчета между 24 и 30 години научиха при нас, че са носители на ХИВ вируса през изминаваща година. Благодарение на анонимното консултиране и подкрепа се наблюдава завишен интерес към тестовете за ХИВ. През изминалата година близо 2 000 българи са направили тест на своя ХИВ статус чрез Центъра за сексуално здраве, управляван от фондация „Здраве без граници“.

За последните 10 години сме подкрепили повече от 300 момчета и момичета, носители на вируса.

Центърът за сексуално здраве на фондация „Здраве без граници“, чрез своите специалисти, осигурява най-ценното: придружаване и емоционална подкрепа на хората, които научават, че са носители на вируса на ХИВ.

През 2017 година 90 на сто от пациентите, които са с положителен ХИВ резултат, приемат антиретровирусна терапия, повечето от тях са с неоткриваем вирусен товар, тоест с под 50 копия на вируса в кръвта, показват статистическите данни от работата на Центъра за сексуално здраве.

“През 2017 година Центърът за сексуално здраве се затвърди като място за анонимно, безплатно и достъпно консултиране на мъжете, които правят секс с мъже. Не са малко случаите, в които консултираме и подкрепяме и мъже с гей контакти, които са в хетеросексуална връзка.”, коментира Елена Биринджиева, председател на сдружение “Здраве без граници”. Тя посочва, че 2017 година е ключова за партньорството на центъра с други организации, сред които фондация GLASS, фондация “И” и ХЕПАКТИВ.

Предоставянето на емоционална подкрепа и придружаването в здравната система на пациентите с ХИВ е от ключово значение за решението им да започнат антиретровирусна терапия, коментира от своя страна Анелия Ангелова, заместник-председател на сдружение “Здраве без граници”.