При младежи над 16 години: Без съгласие на родител при тестове за бременност и ХИВ

Източник: бТВ


Да не се иска съгласието на родител, за да се изследват младежи над 16-годишна възраст за ХИВ и бременност – това предвижда наредба на Министерството на здравеопазването, обявена за обществено обсъждане.

Целта на промяната е да се създадат по-добри условия за здравно консултиране, профилактични прегледи и изследвания на младите хора.

Предлага се за навършилите 16 години да не се иска съгласие на родител и при профилактично изследване на кръв и урина.

Младежите не винаги са склонни да споделят с родителите си проблеми, свързани със секса, пушенето, пиенето на алкохол. Така изискването родител да даде съгласие, за да се тества младежът за ХИВ например, може да ограничи достъпа му до здравната услуга, пише в мотивите си  Министерството.

„Без финансиране тази наредба ще бъде една хубава инициатива на хартия, а за самите млади хора няма да носи никаква полза”, смята  Елена Биринджиева от сдружение „Здраве без граници”.

Статистиката е изключително тревожна:

– 35% от новите случаи на ХИВ са при хора от 15 до 29 години;

– България е на 4-то място сред европейските страни с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст;

– 30 на сто от учениците на 16-годишна възраст поне веднъж са опитвали някакъв наркотик.

36% от младите хора не са използвали презерватив при първия си полов акт; броят на абортите във възрастта 15-19 години е висок; всеки шести на 16 години е пил поне 20 пъти алкохол през последната година.

В проектопромените е записано, че те не изискват планирането на допълнителни средства. А това, според неправителствения сектор, поставя под въпрос постигането на целите.

За тази година Здравното министерство все още не е сключило договори с неправителствени организации за дейности по превенция на сексуално преносими инфекции. Така за работата им към момента държавно финансиране няма.

Вижте още във видеото.