50 пациенти с ХИВ ще бъдат ваксинирани срещу грип и хепатит

В CheckPoint София се реализира инициатива за безплатно ваксиниране за грип и хепатит А и В на лица с ХИВ. Инициативата е на д-р Елена Драгушева, докторант във Военно-медицинската академия в София. Д-р Драгушева преглежда и консултира всеки пациент, като му предоставя информация относно механизмите на действие на вируса и начините за предпазване.

„Най-ефикасният метод за предпазване от грип и хепатит А и В е ваксинирането, особено при лица с имунокомпрометиран статус каквито са хората, живеещи с ХИВ“, коментира д-р Драгушева.

Ваксината против грип може значително да намали риска от инфекции, както и да предотврати евентуални усложнения, свързани със заболяването. Ваксинацията против хепатит А и В е със съвременна комбинирана рекомбинантна ваксина и е въведена в задължителния имунизационен календар у нас след 1992 г. Доказан е ефектът от двете ваксинации при високорисковите групи – малки деца, възрастни хора, пациенти с хронични заболявания и такива с нарушение в имунния статус. Двете ваксини са препоръчителни за ХИВ+ лица.

В България е препоръчително поставянето на противогрипна ваксина през есента за намаляване на риска от заболявания. Противогрипната ваксина може да защити пациентите срещу четирите грипни щама за предстоящия зимен сезон. Противохепатитната ваксина може да се поставя целогодишно.

Благодарим за съдействието и подкрепата в реализирането на инициативата на фондация ГЛАС.