Открихме изложба, която се бори с митовете за предаване на ХИВ

Изложба под надслов „Предай нататък как не се предава ХИВ“ откри екипът на центъра за сексуално здраве CheckPoint София. Здравният център вече 20 години предоставя безплатно и анонимно изследване с т.нар. „бързи тестове“, при които с капка кръв след 15 минути може да се даде резултат за ХИВ или хепатитна инфекция.

В изложбата са показани различни снимки, които представят кадри от ежедневието, при които хората не могат да се инфектират с ХИВ. Повод за изложбата е национално допитване, реализирано от Изследователския център „Тренд“, според което в обществото съществуват много и различни митове за предаването на инфекцията.

Изложбата може да се види до 7 декември в МОЛ София, а след това ще бъде показана в различни градове в страната.

„Днес ХИВ е напълно контролирано състояние, а не смъртна присъда. Човек с ХИВ, който системно се придържа към антиретровирусната терапия, не може да предаде ХИВ при сексуален контакт, както и може да има напълно здрави, неинфектирани деца“, каза при откриването на изложбата д-р Нина Янчева, началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в специализираната болница по инфекциозни болести в София.

„Медицината спечели много битки с ХИВ, но не може да спечели битката със стигмата към хората с ХИВ. Една от тежките борби е с митовете как се предава вируса. За съжаление, много българи вярват, че ХИВ се предава с прегръдка, целувка“, каза управителката на сдружение „Здраве без граници“ Елена Биринджиева.

Националното социологическо проучване показва, че 8 на сто от българите са на мнение, че човек може да се инфектира с ХИВ чрез докосване или ръкостискане. Всеки трети българин вярва, че човек може да се зарази с ХИВ чрез целувка. Всеки четвърти (25%) смята, че човек може да се зарази с ХИВ от неизмити прибори в кафене или ресторант, както и при споделянето на храна. Отново всеки четвърти е на мнение, че човек може да се инфектира при разговор с ХИВ-позитивен чрез кихане или кашляне. Всеки пети (21%) е на мнение, че човек може да се зарази с вируса  чрез ползване на обща тоалетна.

Едва 11% от българите декларират, че са си правили тест за ХИВ, а 86% от българите декларират, че не са се изследвали за вируса. От изследването става ясно, че 94% от българите не биха се омъжили/оженили за човек, носител на ХИВ, а 76% посочват, че не биха били приятели с хора, живеещи с ХИВ. Това обществено разбиране и дистанциране на хората, носители на вируса, в голяма степен е предпоставка за криенето на ХИВ статуса. 87 на сто от сънародниците ни не биха живели с ХИВ-позитивен. По отношение на работата, се отчита разчупване на нагласите, като 27% от хората посочват, че биха работили с човек, който е носител на ХИВ.

На 1 декември в МОЛ София се проведе и кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ. Изследваха се 50 лица, като не бяха открити положителни случаи на ХИВ и хепатит С.

Всички снимки от откриването на изложбата „Предай нататък как не се предава ХИВ“ вижте тук:

ГАЛЕРИЯ