Какви са стъпките на пациента при изследване за ХИВ и положителен резултат?


<< Оценете риска и възможността да се инфектирате

Преди да се изследвате за ХИВ трябва прецените дали сте имали рисков полов контакт – без презерватив и преди колко време. Безмислено е да си правите тест преди шестата седмица от контакта. Към настоящия момент възможностите да се тестувате в София и провинцията са различни.

<< Направете си тест

За София може да си направите безплатен „бърз“ тест за ХИВ в Центъра за сексуално здраве или платен такъв по метода “Елайза” във всяка една частна или държавна клинична лаборатория.

Важно! Тестовете за първична диагностика, било те бързи или по метода “Елайза”, не са окончателни и достатъчни за поставяне на диагно за носителство на ХИВ.

При отрицателен резултат и спазен прозоречен период може да разчитате, че не сте инфектирани с ХИВ. Повторете изследването на третия месец за предотвратяване на късно позитивиране на резултата, което е възможно в от три до пет процента от случаите.

При положителен резултат трябва да се направи ПОТВЪРЖДЕНИЕ, което за цяла България се случва в Националната лаборатория по ХИВ/СПИН, намираща се на бул. “Генерал Столетов” 44А.

Ако сте попаднал в частна лаборатория, служителите са задължени да изпратят Вашата кръв за потвърждение към националната лаборатория. Тук идват и основните затруднения за Вас и трябва да изберете дали да чакате поне седмица резултат от частната лаборатория, или да се насочите директно към Националната потвърдителна лаборатория. След получаване на резултатите от частната лаборатория, Вие ще трябва да дадете кръв за втори път и всички Ваши лични данни (имена, ЕГН, дата на раждане). Тази втора проба ще отиде пак в Националната потвърдителна лаборатория за изследване по метода “Уестерн Блот” (диагностичен и потвърдителен тест). На базата на това изследване ще Ви бъде издаден протокол, който трябва да отнесете в отделението по ХИВ/СПИН (в София, Пловдив или Варна). Необходимо е да си запазите предварително час за първичен преглед и проследяване.

<< Ние можем да Ви помогнем по през целия път, по който минавате

Ако се обърнете към консултантите в Центъра за сексуално здраве, този процес е по-различен и опростен:

  1. Ако Вашият ХИВ бърз тест e положителен, ние ще Ви помогнем със следтестово консултиране и емоционална подкрепа.
  2. Ще имате личен консултант, който ще Ви подкрепи, както в администрирането на процеса, така и в емоционален план.
  3. Консултантът ще вземе необходимите изследвания и попълни документите за Националната потвърдителна лаборатория.
  4. Той/тя ще осъществи целия процес на комуникация с лабораторията и ще вземе Вашия протокол.
  5. Ще Ви бъде записан час в отделението по ХИВ/СПИН на Инфекциозна болница, София.
  6. През този процес, който ще продължи между една седмица и десет дни до насрочване на първа контрола, ще имате пълната подкрепа на Вашия личен консултант, който ще Ви помогне да се справите с емоционалната криза, през която преминавате.
  7. Когато бъдете консултирани в Инфекциозна болница, имате право да започнете веднага антиретровирусна терапия. В този етап ще можете да се консултирате и със специалистите от Фондация „И“, които ще Ви преведат през процеса от стартиране на терапия до създаване на режим за придържане към нея.

Обадете се на консултантите от Центъра за сексуално здраве за съвет: +3592 952 33 99