Изследвания

При нас можете да си направите изследвания, както и да бъдете консултирани при необходимост, за различни инфекции, предавани по сексуален път.

Ако сте ХИВ позитивни, при нас напълно анонимно и безплатно, и в интерес на Вашето здраве, без значение къде живеете в страната, можете да се консултирате за дерматологични, венерологични и гинекологични проблеми.

Социална подкрепа

Ако жевеете с ХИВ или сте новодиагностицирани, нашите специалисти ще Ви придружат по пътя Ви през здравните и социалните институции, ще Ви информираме за Вашите права и за конкретните стъпки, през които трябва да преминете, за да се справите по-лесно с предизвикателствата на специфичния Ви проблем.

Психологическа подкрепа

Сдружение „Здраве без граници“ предоставя на всеки засегнат емоционална и психологическа подкрепа след съобщаване на новината за положителен резултат за ХИВ, както и за други сексуалнопреносими инфекции (СПИ).

За нас емоционалното здраве е неотменна част от лечението или справянето с емоционалните последици след съобщаването на позитивните резултати. Наши психолози, както и специалистите на центровете за сексуално здраве в София и Благоевград, са обучени да оказват емоционална подкрепа при необходимост.

Сдружение „Здраве без граници“ предоставя на всеки заинтересован емоционална и психологическа подкрепа след съобщаване на новината за положителен резултат за ХИВ, както и за други сексуалнопреносими инфекции (СПИ).

Групи за споделяне на опит за живеещи с ХИВ

CheckPoint Sofia организира група за взаимопомощ за пациенти, живеещи с ХИВ. В рамките на всяка среща пациенти, носители на вируса, в защитена среда споделят своите постижения, трудности и предизвикателства, и по този начин получават и предоставят на други хора емоционална и морална подкрепа. Групите за взаимопомощ не са психотерапевтични, въпреки че в нея се обсъждат чувства, преживявания и емоции.

Запазването на анонимността и конфиденциалността е изключително важна задача на CheckPoint Sofia и по тази причина са предприети всички действия за гарантирането им.

Групата за взаимопомощ обединява хора, които се сблъскват със сходни проблеми, независимо дали това е заболяване, проблеми с взаимоотношенията или големи промени в живота. В такъв формат се споделят общи трудности, свързани с ХИВ, и преживяванията след потвърдената диагноза. Участниците в групата се спират на конкретни ситуации, проблеми или предизвикателства, като е възможно, при необходимост и с разрешение на участниците в групата, в някои срещи да бъдат включвани лекари, юристи или други специалисти.